Antik Yunanlılar tarafından biliniyordu ve Hipokrat ve Aziz Hildegard tarafından tanımlanmıştı.
Laboratuvar çalışmaları, ekstraktların bağ dokusunun yenilenmesinde ve yara iyileşme sürecinde anahtar hücreler olan fibroblastların sayısını da artırabildiğini göstermiştir. Civanperçemi başka ne için kullanılır?
Achillea millefolium olarak da bilinen civanperçemi, Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika’da dağıtılan Asteraceae familyasına ait çok yıllık bir bitkidir. Ülkemizde kuru çayır ve meralarda, çayırlarda, yol kenarlarında, tepe ve çalılıklarda, tarla ve bahçelerde bulunur. Bitki, hasattan sonra veya ilkbaharda tohum ekerek ve temmuz-ekim ayları arasında çiçek açarak çoğaltılır. Çiçeklenme döneminde toplanan civanperçemi otu değerli bir tıbbi hammaddedir.
Civanperçemi güçlü, baharatlı ve balzamik bir aromaya ve acı-keskin bir tada sahiptir. Bal bitkisidir. Civanperçemi en popüler ve aynı zamanda en faydalı bitkisel bitkilerden biridir. İlginçtir ki, Aşil ismi, askerlerinin yaralarını kanın pıhtılaşmasını önleyici özelliği olan civanperçemi ile tedavi ettiği söylenen Yunan kahramanı Aşil’den gelmektedir.
Civanperçemi – bitkisel hammadde Hammaddeler civanperçemi otu, civanperçemi çiçeği ve civanperçemi yapraklarıdır. Beyaz civanperçemi esas olarak doğal yataklardan elde edilir.
Civanperçemi – aktif maddeler Beyaz civanperçemi içerisinde birçok değerli madde bulabiliriz. Tanenler, flavonoidler, kafur, kolin ve sineol ve azulen gibi esansiyel yağlar içerir. A, C ve K vitaminlerinin yanı sıra magnezyum, çinko, demir, bakır ve kükürt gibi minerallerde eksiklik yoktur.
Ayrıca civanperçemi salisilik, asetik ve formik asitler gibi asitlerin kaynağıdır. Güçlü antioksidan bileşikler olan flavonoidlerin içeriği sayesinde civanperçemi antibakteriyel ve antiinflamatuar etkilere sahiptir. İnfüzyon olarak tüketildiğinde soğuk algınlığı ve grip semptomlarına karşı etkili bir tedavi olabilir, boğaz ve ağızdaki iltihaplanmayı hafifletebilir ve ateşi düşürebilir.
Civanperçemi’nin kanamayı durdurduğu uzun zamandır bilinmektedir. Ateş, grip ve soğuk algınlığında da kullanılır. Choleretic ve büzücü etkisinin yanı sıra antiinflamatuar, antiseptik ve dekonjestan etkiye sahiptir. Civanperçemi en etkili terletici bitkilerden biridir ve ateşle mücadelede kullanılır. Damar genişletici özelliği sayesinde kan basıncını düşürür ve sindirimi kolaylaştırır.
Civanperçemi yaprağı özleri, yara iyileşme sürecine yardımcı olan antiinflamatuar ve antioksidan özelliklere sahiptir. Laboratuvar çalışmaları, yaralanma sonrasında bağ dokusunun yenilenmesinde anahtar rol oynayan fibroblastların sayısını artırabildiklerini göstermektedir.
Yaz aylarında artan aktivitemiz göz önüne alındığında, civanperçemi özleri içeren çay içmek, yara iyileşmesini ve genel sağlığı desteklemenin harika bir yolu olabilir. Civanperçemi çayında bulunan flavonoidler ve alkaloidler anksiyete belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabilir.
Araştırmalar, civanperçemi çayında bulunanlar gibi bitki alkaloitlerinin, yüksek düzeyde stresle ilişkili bir hormon olan kortikosteron salgılanmasını azaltabildiğini göstermektedir.
Civanperçemi aşağıdakiler için faydalıdır:
– Ağrı kesici: Civanperçemi içindeki maddeler baş ağrılarını, adet ağrılarını ve diğer ağrılı durumları hafifletebilir;
– Anti-inflamatuar – cilt ve mukoza zarındaki iltihaplanmayı hafifletmeye yardımcı olabilecek bir anti-inflamatuar etkiye sahiptir;
– Antimikrobiyal – civanperçemi içindeki bileşikler, yaralar veya cilt enfeksiyonları için yararlı olan bakterilerle savaşmaya yardımcı olabilir;
– Anti-parazitik etki – bazı çalışmalar anti-parazit etki göstermektedir, bu da bazı bağırsak parazitlerine karşı etkili olabileceği anlamına gelir;
– Sindirime yardımcı olur – bazı kültürlerde civanperçemi sindirimi iyileştirmek ve mide sorunlarını gidermek için kullanılır;
– Kanamayı durdurun – geleneksel olarak yaralarda ve ameliyat sonrası yaralarda kanamayı durdurmak için kullanılır.
Civanperçemi kozmetikte kullanımı
Civanperçemi merhem ve krem şeklinde harici olarak uygulanması, romatizmal ağrıları hafifletmek, cilt ve mukoza zarlarındaki iltihabı azaltmak için etkili bir yöntemdir. Ayrıca yara, yanık ve ülserlerin iyileşme sürecini hızlandırır.
Antiseptik özellikleri sayesinde beyaz civanperçemi yağlı ve akneye eğilimli ciltler için kozmetikte kullanılır. Özellikle gençlik sivilcesi olarak bilinen bakteriyel sivilcelerin tedavisinde etkilidir. Civanperçemi içeren kozmetikler cildi temizlemeye, iltihabı hafifletmeye ve bakteri üremesini baskılamaya yardımcı olur.
Civanperçemi otu infüzyonu – nasıl hazırlanır?
Civanperçemi infüzyonu yapmak için, bir çorba kaşığı ezilmiş bitkiyi bir bardak kaynar suya dökün ve üstü kapalı olarak 15 dakika pişirin, sonunda süzün. Sindirim şikayetleri durumunda, tentürün günde 2-3 defa yarım bardak içilmesi, vücudu toksinlerden temizlemek ve adet kanamasını düzenlemek için günde 3-4 defa yarım veya 2/3 bardak içilmesi tavsiye edilir. Bu infüzyon aynı zamanda soğuk algınlığının tedavisinde de yardımcı olabilir.
Harici kullanıma gelince, oranlar değişir – bir bardak su başına iki çay kaşığı civanperçemi otu kullanılır. Böyle bir tentür yüzü yıkamak için kullanılabilir, dezenfekte edici bir etkiye sahip olduğu gibi sebore, sivilce, donma, yanıklar veya iltihaplı ve cerahatli cilt gibi çeşitli cilt problemlerini yıkamak ve ıslatmak için de kullanılabilir.