Yapay zekanın gelişimiyle ilgili önemli bir figür olan Geoffrey Hinton, endişelerini aktardı. Ancak, bu yalnızca onun görüşü değil; aynı zamanda yapay zeka alanındaki diğer liderlerin de paylaştığı bir kaygı. Hinton, BBC’nin Newsnight programında yapay zekanın insan zekasını aşmasının kaçınılmaz olduğu fikrinin, bu alandaki önde gelen isimler arasında genel bir görüş olduğunu iddia etti.
Hinton, BBC’ye verdiği demeçte, “Uzmanların büyük çoğunluğu bu konuda şüphe duymuyor” dedi. “Yapay zeka konusunda uzman olan neredeyse herkes, insan zekasını aşacaklarına inanıyor – sadece bu durumun ne zaman gerçekleşeceği önemli.”
HAYATININ PROJESİNDEN PİŞMAN OLDUĞUNU SÖYLEDİ!
Hinton, Université de Montréal’den Yoshua Bengio ve Meta’dan Yann LeCun ile birlikte yapay zekanın üç “vaftiz babasından” biridir.
2023 yılında Google’daki görevinden ayrıldıktan sonra, teknolojinin ortaya çıkardığı varoluşsal risklere dikkat çekerken, yeni keşfettiği rolü için “sektörün Oppenheimer’ı” olarak nitelendirilen bir ifadeyle, hayatının çalışmasından pişman olduğunu dile getirdi.
Hinton, “Bu geniş görüş yelpazesi göz önüne alındığında, yapay zekanın geliştirilmesi ve düzenlenmesi konusunda temkinli olmanın akıllıca olacağını düşünüyorum. Bence kontrolü ele geçirme şansları var. Ve bu önemli bir şans – yüzde bir gibi değil, çok daha fazla. Yapay zekanın yoldan çıkıp kontrolü ele geçirmeye çalışması, kontrol edebileceğimiz ya da edemeyeceğimiz bir şey, bilmiyoruz.” dedi.
İŞGALCİ İSRAİL GAZZE SALDIRISINDA YAPAY ZEKAYI KULLANMIŞTI
Teknolojinin askeri uygulamaları – İsrail Savunma Kuvvetleri’nin Gazze’deki hava saldırısı hedeflerini seçmek için bir yapay zeka sistemi kullandığı bildiriliyor.
Hinton’u en çok endişelendiren şey gibi görünüyor.
BBC’ye verdiği demeçte “Beni en çok endişelendiren şey, yapay zekaların otonom olarak insanları öldürme kararı verebilmeleri” diyerek dünya hükümetlerini bu alanı düzenleme konusundaki isteksizliklerinden dolayı uyardı.
“YAPAY ZEKA ENİNDE SONUNDA BİZDEN DAHA AKILLI OLACAK”
Hinton, evrensel temel gelire inanıyor ve “yapay zekanın sıradan işleri devralmasından endişe duyduğunu” ifade etti. Üretkenliği artıracağını ancak kazançların zenginlere orantısız bir şekilde gitmesine ve işleri yok edilenlere gitmemesine dikkat çekti.
Teselli olacaksa, Hinton yapay zekanın insanlığı ele geçirmesinin tamamen kaçınılmaz bir sonuç olduğunu düşünmese de, eninde sonunda yapay zekanın bizden daha akıllı olacağını düşünüyor.
Ancak, kâr odaklı şirketlerin güvenli teknoloji gelişiminde en güvenilir temsilciler olmadığını savunabiliriz. OpenAI gibi, geçmişi etik açıdan tartışmalı olan şirketler, eski bir güvenlik çalışanının şirketin sorumlu bir şekilde süper zeki bir yapay zeka geliştireceğine olan inancını kaybetmesiyle eleştirilmişti. Hinton’un karamsarlığına rağmen, kesinlikle yalnız değil.