En sağlıklı şekilde ızgara nasıl yapılır?
Bazen unutsak da mangalın doğru şekilde ateşlenmesi son derece önemlidir. Geleneksel bir barbekü için en iyi seçim, yandığında zehirli maddeler salabilen reçine içermeyen sert ağaçlardan yapılmış briket veya odun kömürü olacaktır. Barbeküyü kağıt, karton veya vernikli ahşap gibi malzemelerle aydınlatmaktan kaçının. Briketleri yaktıktan sonra, genellikle yaklaşık 30-40 dakika süren bir kül tabakasının görünmesini bekleyin.
Tepside ızgara yapmak sağlıklı mı değil mi?
Et ızgara yaparken, yanan kömürlerin üzerine erimiş yağlar düşecek ve bu da toksik kimyasalların açığa çıkmasına neden olacaktır. Bu dumanlar yükselebilir ve ızgara yiyeceklere nüfuz edebilir. Bunu önlemek için et ile ızgaranın doğrudan temasından kaçınılması tavsiye edilir. Alüminyum tavalar, eti doğrudan ateşin üzerinde tutmaktan daha iyi olsa da, çevreye olumsuz etki gibi dezavantajları da vardır. Muhtemelen sağlığımıza da kayıtsız değiller. Bu nedenle paslanmaz çelik gibi yeniden kullanılabilir tepsilere yatırım yapmak en iyisidir.
Düzgün ızgara nasıl yapılır?
Birkaç iyi uygulamayı takip ederseniz ızgara yapmak sağlıklı olabilir. Izgara yaparken sadece uygun ürünlerin seçimi değil aynı zamanda ızgara tekniği de önemlidir. Izgara hataları kanserojen bileşiklerin oluşumuna katkıda bulunabilir. Bu nedenle yiyeceklerin sağlıklı ızgara ilkelerine göre hazırlanması önemlidir.
Her barbeküden önce ekipman iyice temizlenmelidir. Artık yiyecekler zehirlenme kaynağı olabilir. Yağsız etleri tercih edin; kaburga veya sosis gibi yağlı et parçalarından kaçının. Bunun yerine yağsız etleri (derisiz tavuk göğsü, hindi veya yağsız dana eti) tercih edin. Sebzeleri unutmayın; sebzeler ızgarada harikadır. Izgaraya koymadan önce parçalara ayırın, hafifçe zeytinyağıyla fırçalayın ve baharat serpin. Kabak, patlıcan, mantar, biber veya kuşkonmaz gibi sebzeler mükemmel uyum sağlar.
Dumandan kaçının; kömür dumanına aşırı maruz kalmak sağlığa zararlı olabilir. Kömürü yakmamaya çalışın ve ürünlerin alevle doğrudan temasından kaçının. Et veya sebzeleri yakmaktan kaçının çünkü yanma kanserojen maddelere neden .
Marine edin – şeker ve yapay katkılarla dolu hazır soslar yerine otlar, baharatlar ve doğal meyve sularından ev yapımı marinatları seçin. Turşular sadece lezzet katmakla kalmaz, aynı zamanda ızgara sırasında açığa çıkan kanserojen miktarının azaltılmasına da yardımcı olur. Izgara süresine dikkat edin – eti aşırı pişirmekten kaçının, çünkü bu kanserojenlerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Eti iyice ızgarada pişirmeye çalışın ancak kurumasına izin vermeyin.
Izgara yaparken hangi hatalardan kaçınılmalıdır?
Dondurulmuş yiyeceklerle ızgara yapmayın
Izgara Yemekleri Sağlıklı Yan Yemeklerle Tamamlayın – Izgara yemekleri sebzelerle, taze sebze salatalarıyla ve tam tahıllı ekmek veya tahıl gibi sağlıklı yan yemeklerle servis edin.
İşte barbekü için hangi sağlıklı yiyecekleri seçeceğiniz
Sağlıklı ızgara yapmak istiyorsanız yağ oranı düşük, besin değeri yüksek ürünleri tercih etmenizde fayda var. Sağlıklı bir barbekü için yiyeceklere çok fazla tuz, şeker ve doymuş yağ eklemekten kaçının. Aşağıdaki seçenekler uygundur:
Tavuk/hindi göğsü – protein açısından zengindir ve yağ oranı nispeten düşüktür; somon, ringa balığı veya ton balığı gibi balıklar sağlıklı omega-3 yağları ve proteinleri açısından zengindir;
Sebzeler – lif, vitamin ve mineral bakımından zengindirler. Kuşkonmaz, kabak, biber, patlıcan ve domates harika seçeneklerdir; deniz ürünleri – karides, kalamar veya midye kalorisi düşük, protein açısından zengindir;
Porcini, portobello veya shiitake gibi ızgara mantarlar ete lezzetli ve sağlıklı bir alternatif olabilir;
Tofu – vegan veya vejeteryansanız tofu mükemmel bir seçenektir. Bitkisel proteinler açısından zengindir ve lezzet katmak için çeşitli baharatlarla marine edilebilir.
Marine, yemeğe daha zengin bir tat ve aroma verir. Etin tadını iyileştirir, daha yumuşak hale getirir ve etin yüksek sıcaklıklarda ızgaralanması sırasında oluşan zararlı maddelerin oluşumunun azaltılmasına yardımcı olabilirler. Doğal içeriklerin (yağ, çeşitli şifalı bitkiler, limon suyu gibi) kullanılması ve sağlığa olumsuz etkisi olabilecek katkı maddelerinin sınırlandırılması önerilir.