Bunları uçakta yemeyin: Yüksek irtifada tadı iğrenç olacaktır

admin

Uçarken doğru yiyecekleri seçmek yolculuğunuzu daha konforlu hale getirebilir. Bu nedenle, hangi yiyeceğin rakımda tadını hem kötü hem de iyi yönde değiştirdiğini bilmek önemlidir.
“En iyi tavsiye yerde yemektir!” belirli yiyeceklerin uçuş sırasında durumumuzu nasıl etkilediğini inceleyen Oxfordlu psikolog böyle diyor ve ancak uçakta atıştırmanın zaman geçirmenin ve can sıkıntısıyla mücadele etmenin harika bir yolu olduğunu kabul ediyor.

Uçak yemeklerinin tadı neden farklıdır?

Yükseklikte tat almamızın çeşitli nedenleri vardır. Uzman , bunun öncelikli olarak uçak kabinindeki kuru havadan kaynaklandığını , bunun çölde soluduğumuz havaya benzediğini, ayrıca irtifadaki düşük basınç ve motorların yüksek gürültüsünden kaynaklandığını açıkladı.

Buna göre Alman bilim adamlarının yaptığı araştırmaya göre uçan bir uçakta tat alma duyusunun duyarlılığı %30 oranında azalıyor. Ancak bu çoğunlukla yalnızca tatlı ve tuzlu yiyeceklerin yanı sıra turunçgillerin algılanmasıyla da ilgilidir. Uçakta Dünya’dakinden farklı görünen bu ürünlerdir ancak acı ve dünyevi tatlar değişmeden kalır.

Uluslararası Gastronomi ve Gıda Bilimleri Dergisi’nde yayınlanan bir araştırma , yüksek arka plan gürültüsünün tat ve koku algısını, hatta alkol algısını olumsuz etkileyebileceğini belirtiyor. 85 dB’in üzerindeki gürültü seviyelerinde, tıpkı 10 km yükseklikte uçan bir uçağın kabininde olduğu gibi, tatlılık algısı bozuluyor, aksine tuzlu tatların umamisi artıyor. Yayın şöyle açıkladı: “Kuru havada aromaları ayırt etmek daha zordur, koku alma duyusu bozulur ve bu da yemeğin tadını etkiler
Bir hile var. Gürültü önleyici kulaklıklar uçakta harika çalışır. Bunları takmak yiyecek ve içeceklerin tadını daha iyi hale getiriyor.
Bu arada, en az gürültü kabinin ön kısmında, en çok ise arka sıralarda. Fark 10 dB’e kadar çıkabilir ki bu oldukça önemlidir.

En kötü ve en iyi yemek
Parmesan peyniri, mantar, domates, hamsi vb. gibi yiyeceklerin tadı harika olacaktır ancak uçakta tatlı, tuzlu ve gazlı yiyeceklerden kaçınmak daha iyidir. Tatlı ve tuzlu şeyler yumuşak görünebilir, ancak uçakta bu tatlar %20-30 daha az belirgindir, bu nedenle daha fazla tatlılık ve tuz eklemek isteyeceksiniz ki bu da sağlıksızdır. Sodaya gelince, o sadece hoş olmayan şişkinliğe neden olur.

Yorum yapın