Günden güne vatandaşa yönelik baskısını artıran mali zorluklar bir kesim tarafından her ne kadar yüksek sesle duyurulsa da büyük bir kesim tarafından da yok sayılmaya devam ediyor. Enflasyonun aslında yakınıldığı kadar yüksek olmadığını savunanların düşüncelerini yeniden gözden geçirebileceği bir araştırma ortaya çıktı.
Sokak röportajlarının artık bir repliği haline gelmiş olan “Telefonunu çıkar” cümlesi bu araştırma sonuçlarıyla yeniden gözden geçirilecek diyebiliriz.
Araştırmalar, Z kuşağının, Y kuşağının aynı yaşlarına kıyasla mali açıdan daha zor durumda olduğunu gösterdi.
ABD merkezli TransUnion şirketi, 22-24 yaş aralığındaki Z kuşağının harcamalarını 10 yıl önce 22-24 yaşlarındaki Y kuşağının harcamalarıyla kıyasladı.
Araştırma, yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle bugün 22-24 yaş grubundaki gençlerin, 10 yıl öncesine göre daha düşük gelire ve daha fazla borca sahip olduğunu gösterdi.
Geçen yıl 22-24 yaş aralığındaki gençler ortalama 45 bin dolar kazanırken, 10 yıl önce Y kuşağının aynı yaşlarda ortalama 51 bin dolar kazandığı tespit edildi.
Araştırma, Z kuşağının, 10 yıl önce 22-24 yaş aralığındaki Y kuşağına kıyasla ekonomi konusunda daha stresli olduğunu da ortaya koydu.
Ekonomik durumları hakkında ne kadar güvende veya stresli hissettikleri sorulduğunda, Z kuşağı katılımcılarının yüzde 14’ü “aşırı stresli” olduklarını söylerken, bu oran 10 yıl önce Y kuşağı için yüzde 8’di.
Ayrıca 10 yıl önce ekonomik açıdan “rahat” olduğunu belirten Y kuşağı genç oranı yüzde 13 iken, bugün gençlerin yalnızca yüzde 8’i kendini güvende hissediyor.